Alergie pokarmowe a diety eliminacyjne - korzyści i zagrożenia

Alergie pokarmowe a diety eliminacyjne - korzyści i zagrożenia

środa, 21 Czerwiec, 2017 -
17:15 - 19:00
SGGW / Warsaw University of Life Sciences
ul. Nowoursynowska 166
02-787 Warsaw

Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej 21 czerwca 2017 r., tym razem poświęconą alergiom pokarmowym i dietom eliminacyjnym.
Alergie pokarmowe to kolejny problem dietetyczny, którego przyczyną jest wadliwe działanie układu odpornościowego. Niektóre składniki pożywienia rozpoznaje on jako antygeny, czyli substancje obce i groźne dla organizmu człowieka. W celu ich zwalczenia uruchamia mechanizmy obronne, dające różne objawy i skutki, mniej lub bardziej uciążliwe. W skrajnych przypadkach przyjmują postać tzw. wstrząsu anafilaktycznego i mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Obecnie alergie pokarmowe stają się coraz większym problemem medycznym i dietetycznym. Szacuje się, że w Europie liczba osób cierpiących na alergie wynosi 11-26 mln osób.

Gdzie tkwi przyczyna tego zjawiska? Kto jest kompetentny do postawienia diagnozy i na podstawie jakich testów? Czy może je przeprowadzić dietetyk? Co jest alergią, a co nietolerancją pokarmową? Czy podczas ciąży i laktacji warto wyeliminować niektóre produkty, aby w przyszłości uchronić dziecko przed alergiami?

Na te i inne pytania odpowiedzą Państwu nasi eksperci: dr hab. Ewa Lange oraz dr inż. Danuta Gajewska z Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Dietetycy omówią następujące zagadnienia:

1. Alergie pokarmowe skala problemu w Polsce i na świecie;

2. Alergie pokarmowe jako reakcje układu odpornościowego – mechanizmy, objawy, skutki, czynniki ryzyka;

3. Alergie i nietolerancje pokarmowe – podobieństwa i różnice;

4. Prawidłowa diagnostyka;

5. Alergeny pokarmowe – przykłady wśród naturalnych i dodawanych składników żywności, występowanie, możliwości obniżenia ich alergennego działania;

6. Diety eliminacyjne – korzyści i zagrożenia;

7. Diety eliminacyjne w czasie ciąży i laktacji – czy są uzasadnione?

Zapraszamy 21 czerwca o godzinie 17.15 do Budynku Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW (nr 32, zielony), ul. Nowoursynowska 159 C, aula II. Wykład transmitowany będzie także on-line, szczegóły na stronie internetowej: www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl. Wstęp wolny

Źródło » « Powrót